Registreren | Inloggen       Colofon
  • Home
  • 'Nieuwe leiders': Bryan Boerleider

'Nieuwe leiders': Bryan Boerleider

17/05/2017 17:00

'Nieuwe leiders': Bryan Boerleider

 

Curtis Hofwijks, Stefano ‘Pakittow’ Biervliet, Bryan Boerleider en Maisha Neus stonden aan de vooravond van de massale protestacties tegen het huidige regeringsbeleid en wisten een achterban te mobiliseren. Zien zij zichzelf als ‘nieuwe leiders’ van het land? M&M vroeg het aan deze vier jonge activisten. ‘Met een sterk team is het mogelijk om een leider te zijn.’

Tekst: Aidy Agodeba - beeld: Irvin Ngariman

IN TEGENSTELLING TOT de persoon die de protesterende massa weet aan te jagen en strijd levert, maakt Bryan Boerleider tijdens het gesprek een kalme indruk. Hij hekelt het huidige regeringsbeleid, maar dat zorgde wel voor een trigger om uiteindelijk in actie te komen. Volgens hem zijn door diezelfde regering leugens verspreid over onder andere het vertrek van Suralco, de koersstijging en diverse leningen. Ondanks dat hij niet erin geloofde dat na de verkiezingen in 2010 regering Bouterse-I erin zou slagen om zaken op de rails te brengen, gaf hij hen het voordeel van de twijfel. "Na de verkiezing had ik dus al heel vroeg ingezien dat ze ons toch naar nergens zouden leiden."

We gaan niet over ons heen laten lopen

Ongeveer anderhalf jaar geleden besloot de 27-jarige bouwkundig tekenaar, aannemer en student van de Polytechnic College Suriname om zich in te zetten voor een betere toekomst. Boerleider begon ongeveer zes maanden na de verkiezingen van 2015 te protesteren. Medestrijder Curtis Hofwijks had de aanzet gegeven. "Ik heb het eerste 'Pe a moni de'-, 'We firing in un saka'- en 'Welkom in Dubai'-bord gemaakt." Al bij het begin had hij een heel moeilijke strijd verwacht en altijd rekening mee gehouden dat hij rancuneus behandeld of aangevallen zou kunnen worden.

Ondanks de risico's is hij bereid om door te gaan tot het bittere eind. "Mensen vragen me soms ook of ik niet bang ben dat ik gedood word, maar ik ben bereid tot de dood te strijden." Terwijl hij een beetje achterover leunt vervolgt hij: "Voor mij is het veel makkelijker om niet te weten als ik dood ga in de strijd." Of het nu de juiste tijd is om een jongerenbeweging op te richten, laat hij even in het midden. "Het moet niet gaan lijken op een politieke strijd." Wat hij wel ziet gebeuren is dat de activisten zich zullen aansluiten bij bestaande politieke organisaties. Boerleider gaat ervan uit dat de jongeren de ouderen nodig hebben en omgekeerd. De jongeren moeten in staat zijn om te tonen dat ze ook bestaansrecht hebben. "We gaan ook niet over ons heen laten lopen. We moeten gewoon kunnen zeggen dat we het samen hebben gedaan."

Iedereen is leider

Start Protestmanifestatie _IN (87)

HIJ SLUIT HET niet uit dat hij in de toekomst een van den nieuwe politieke leiders wordt. Boerleider is verleden eerder op het politiek toneel verschenen. Hij heeft actief gefunctioneerd als voorzitter van de jongerenafdeling van de partij Democratie in Eenheid en Ontwikkeling (DOE). Volgens hem is iedereen een leider, alhoewel dat niet bij elke individu goed tot uiting komt. "Een moeder die een gezin onderhoudt is ook een leider. Over het algemeen denken we dat leider zijn alleen te maken heeft met politiek. Je bent een leider als je leiding kan geven aan jezelf, waardoor mensen achter je kunnen aanlopen. In dat opzicht ben ik dus een leider." Toch legt hij de nadruk op de rol van activist.

Ondanks de eisen van het Burgercollectief en die van de vakbeweging met elkaar verschillen, is er toch een sterke eenheid, stelt hij. Het Burgercollectief wil namelijk dat de huidige regering opstapt, terwijl de vakbeweging erop staat dat onder andere de brandstofprijzen verlaagd worden en effectieve armoedebestrijding eist. Boerleider denkt eerst diep na, voordat hij antwoordt geeft op de vraag of de 'nieuwe leiders' het roer zullen overnemen als de huidige regering ten val komt. "We wanen ons geen illusies. Ook al zou de regering morgen opstappen, toch kunnen we niet naar het kabinet gaan en de zaak overnemen."

Wat wel kan is dat de president vervroegde verkiezingen uitschrijft, schets hij. De activist vindt overigens dat het aan het volk om te bepalen wie morgen regeert. Hoewel ze een ideaalbeeld hebben zij er momenteel geen concrete plannen over wat er precies zal gebeuren indien de activisten hun doelen bereiken. "Op papier staan wat zaken uitgewerkt maar wanneer de tijd rijp is, zullen er vervolgstappen worden genomen. Belangrijk is dat alle neuzen in een richting moeten kijken, ook de oude politiek."

Missers

BOERLEIDER VINDT NIET dat hij missers heeft gemaakt. "Ik geloof dat alles wat ik en alles wat wij tot nu toe hebben gedaan, heeft geleid tot het punt waar we nu zijn. En ik ben niet ontevreden over het resultaat van onze inspanning." Hij geeft wel toe dat bepaalde zaken anders konden worden aangepakt, maar toch noemt hij dat geen 'fouten'. Dat het collectief vandaag nog overeind staat en nog op spoor is, is een bewijs van succes. Hij drukt jongeren op het hart om kritisch en nuchter te blijven. Dit is nodig om het land naar hogere hoogte te brengen. Hij gelooft niet dat de regering zelfstandig zal opstappen. "Maar we zullen haar afzetten. Dit moet wel voor 2019 gebeuren, want anders heeft het geen zin meer." ◊

Dit artikel is verschenen in de weekendbijlage van 13 mei.

Lees ook:

deel 1 over Curtis Hofwijks

deel 2 over Stefano Biervliet

deel 4 over Maisha Neus

Share on Facebook    

Gerelateerde Paramaribo Post artikelen