Registreren | Inloggen       Colofon
  • Home
  • 'Nieuwe leiders': Maisha Neus

'Nieuwe leiders': Maisha Neus

18/05/2017 17:00

'Nieuwe leiders': Maisha Neus

 

Curtis Hofwijks, Stefano ‘Pakittow’ Biervliet, Bryan Boerleider en Maisha Neus stonden aan de vooravond van de massale protestacties tegen het huidige regeringsbeleid en wisten een achterban te mobiliseren. Zien zij zichzelf als ‘nieuwe leiders’ van het land? M&M vroeg het aan deze vier jonge activisten. ‘Met een sterk team is het mogelijk om een leider te zijn.’

Tekst: Ruth van der Kolk - beeld: Irvin Ngariman

VAN DE EEN op andere dag stapte Maisha Neus (30) begin april naar de voorste linie als nieuwe leidersfiguur van de protestacties tegen de regering. Ineens wist heel Suriname wie Neus is. Ze windt er geen doekjes om: de regering-Bouterse moet worden getackeld. Ze riep Surinamers op om massaal te demonstreren en kreeg in korte tijd duizenden volgers.

"Ik droomde er vroeger stiekem van om president te worden, maar ik had nooit de ambitie om politiek actief te zijn", vertelt Neus. Ze is recht door zee en gaat geen discussies uit de weg. In tegenstelling tot haar turbulente leven als activiste, houdt ze zich thuis vast aan een serene levensstijl. In een natuurrijke buurt in Kwatta komt de voorvrouw tot rust door te planten. "Ik ben voor veel mensen uit de lucht komen vallen. Die stap was uit pure noodzaak: ik was het zat." Ze liep vorig jaar mee tijdens de protestacties van 'We zijn Moe' maar raakte teleurgesteld door de lage opkomst. "Ik dacht: 'Als het Surinaamse volk hiervoor kiest, dan is dat zo.' Totdat er dit jaar opnieuw van alles gebeurde, waaronder de verhoging van de brandstofprijzen. Dit was voor mij de druppel." Spontaan maakte Neus een Facebook-evenement aan en kreeg vijftienhonderd volgers. De enorme opkomst op straat verbaasde Neus niet. "Het gaat gewoon niet meer in dit land", zegt ze fel.

Ik heb altijd hart gehad voor land en volk

Neus werd geboren in Nederland als kind van een Nederlandse moeder en een Surinaamse vader. Op driejarige leeftijd verhuisde ze naar Suriname. Thuis werd er veel gesproken over de politiek en de Surinaamse geschiedenis. Toen ze twintig werd ging ze weer naar Nederland om geneeskunde te studeren, maar ze werd drie keer uitgeloot. Ze vloog terug naar Suriname voor de studie informatica en zit momenteel in het afstudeerjaar. Haar baan als accountmanager bij een multinational heeft ze onlangs opgezegd om zich volledig te focussen op haar leidersrol. "Van jongs af is me verteld dat ik een waardige burger moet zijn", vertelt Neus. Op haar rechterschouder heeft ze de kaart van Suriname laten tatoeëren. "Ik wilde graag terugkomen om iets te kunnen betekenen. Ik heb altijd een hart gehad voor het land en het volk."

Hectiek

Start Protestmanifestatie _IN (98)

DEZE KEUZE VOOR een leidersrol bracht Neus veel hectiek. Via de radio werd er gedreigd tot deportatie en Facebook-gebruikers stuurden doodsbedreigingen. Toch blijft de activiste er koel onder. "Ik heb voor de vorm aangifte gedaan, maar ik lig er niet wakker van." Ze haalt haar schouders op. "Ik onderschat niemand, maar ik ga niet met vrees leven", zegt ze nuchter. "Veel mensen zijn bang om zo'n functie te vervullen. Sommigen hebben een trauma van de jaren tachtig. Als dertiger heb ik geen trauma, ben niet bang, heb geen relatie en kinderen. Dat maakt het makkelijker."

Soms had ze andere keuzes moeten maken, geeft ze meteen toe. "Ik heb spijt dat ik een vergunning heb aangevraagd. Dat deed ik voor van de veiligheid, maar dat heeft nu een staartje gekregen. Ze proberen ons een hak te zetten door bijvoorbeeld de route te wijzigen. Ik ben daar als eerste ingetrapt." Toch is Neus bereid om tot het uiterste te gaan. "Met slechts protesteren komt Suriname er niet. Het is nu de tijd voor jongeren om een nieuw beleid door te stoten, en Suriname naar een hoger niveau te tillen." Wie aan dat roer komt te staan, bepaalt het volk zelf, vindt ze. De activiste is het zat dat mensen als 'makke schaapjes iemand volgen'. "Ik zie mezelf nu niet als nieuwe leider en ik ga mensen niet overhalen om mij, als leider, te volgen. Het volk moet bewust kiezen voor iemand." Stel dat het volk haar ooit toch verkiest, dan is ze bereid om die taak op zich te nemen. "Een leider moet onder andere eerlijk, rechtvaardig, integer zijn en een hart hebben voor het land. Ook moet diegene toe kunnen geven dat diegene ergens niet capabel genoeg voor is. Ik ben niet alwetend, maar met een sterk team is het mogelijk om een leider te zijn."

Verziekt systeem

Start Protestmanifestatie _IN (103)

DE JONGE VROUW ziet in dat het een lange strijd wordt, maar gelooft dat niets onmogelijk is. "Ik vecht tegen een heel verziekt systeem, niet alleen tegen de regering." Soms ergert de activiste zich aan politieke partijen (oppositie) en vakbonden die te veel rekening zouden houden met anderen. "Maar zonder eenheid is verandering niet mogelijk. We moeten ons richten op wat ons bindt: uit de neerwaartse spiraal komen en ons doel nastreven. Als dat lukt, zijn wij een voorbeeld voor de rest van de wereld. En stel dat er geen rol voor mij is weggelegd als leider, dan ga ik in het bos wonen bij een kreek, met diertjes en een plek om te planten. Zo'n simplistisch leven wilde ik altijd al", grijnst Neus. "Maar als het opnieuw misgaat ben ik de eerste die weer de straat op gaat." ◊

Dit artikel is verschenen in de weekendbijlage van 13 mei.

Lees ook:

deel 1 over Curtis Hofwijks

deel 2 over Stefano Biervliet

deel 3 over Bryan Boerleider 

Share on Facebook    

Gerelateerde Paramaribo Post artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina