Registreren | Inloggen       Colofon
  • Home
  • Sprekende stoffen

Producten aan de vrouw brengen

16/06/2017 20:40

Producten aan de vrouw brengen

 

ACHTERGROND - Gebrek aan spontaniteit en de nodige drang om uit je comfortzone te stappen groeide uit tot een bedrijfsidee. Tegenwoordig kunnen vrouwen in het binnenland hieraan participeren. Zo is Talking Prints ontstaan: exclusieve tassen, portemonnees en hoofddoeken. ‘Het leek ons interessant om kleurrijke stoffen te transformeren naar opvallende producten.’

Tekst: Edward Steins - beeld: Donna van West / privécollectie Talking Prints

ER HEERST BEDRIJVIGHEID in de Palmentuin. De laatste foto's en opnames voor de filmpjes van de producten van Talking Prints worden daar genomen. De 31-jarige Starke en de 32-jarige Mezas, de bedenkers van het merk, zijn druk in de weer. De motregen is voor hen geen spelbreker. Vol enthousiasme stylen ze de tassen voor de foto. Tot slot wordt er nog een filmpje geschoten, waarin te zien is hoe de headwrap kan worden gebonden. Dan zit de foto/videoshoot erop. Dit behoort slechts tot de voorbereidingen, aangezien ze zullen deelnemen aan het Kwaku festival in juli, dat in Nederland wordt gehouden. Het is de eerste keer dat het merk zich buiten Suriname op deze manier in de schijnwerpers speelt. Vol spanning kijken ze hiernaar uit.

"Wij zijn super enthousiast om straks op Kwaku ons merk te presenteren", vertelt Mezas met een twinkeling in haar ogen. "Kwaku is 'het' festival waar de gehele Surinaamse bevolking en jaarlijks ongeveer honderdduizend mensen op af komen. Wij zijn benieuwd hoe Surinamers maar ook anderen gaan reageren op onze producten. Suriname is voor ons een proeftuin en we hebben het gevoel dat de 'echte' uitdaging nu gaat komen.'" De onderneming richt zich vooral op fairtrade; eerlijke handel gericht op duurzame ontwikkeling in ontwikkelingslanden. Vrouwen uit het dorp Drepada, te Brokopondo produceren kwalitatieve tassen, portemonnees en hoofddoeken met Afrikaanse prints. Behalve werkverschaffing draagt het initiatief ook bij aan hun creativiteitsbevordering.

Ondernemersduo

Niets zou hen weerhouden het project op te starten

"WE WILDEN IETS doen dat meer voldoening geeft in plaats van werken puur voor het geld", zegt Mezas. Starke knikt bevestigend. Het duo speelt in op een behoefte van vele binnenlandbewoners, namelijk de wil om te werken en hiervoor waardering te krijgen. Starke vertelt ook dat het hen interessant leek om kleurrijke stoffen te trans- formeren naar opvallende producten. De items stralen vrijheid uit. Daar heeft het duo bewust over nagedacht. Dat zie je aan de opvallende felle kleuren en de verschillende Afrikaanse prints van de tassen, portemonnees en headwraps. Ook voelen de stoffen zacht en prettig aan en zijn in diverse formaten verkrijgbaar. Dat vertaalt zich in een heren- en damescollectie. "Wij hebben de tassen ook Saramaccaanse namen gegeven", vult Mezas aan.

Het doel hiervan is om de kopers te betrekken bij de Saramaccaanse cultuur, die immers tot de Surinaamse behoort. "De namen zijn bedacht door de makers van de tassen uit het dorp. Een voorbeeld van een naam van een tas is 'Hanse' dat mooi betekent. Of 'Womi' wat man betekent."' Elk product is met de hand afgewerkt, waardoor elke tas of portemonnee een eigen persoonlijke touch heeft. Ook wordt er op toegezien dat elk product aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet. Starke en Mezas, de stuwende motoren achter Talking Prints besloten in 2015 om Nederland vaarwel te zeggen. Voor hen was de tijd rijp voor een grote verandering.

Starke had het gevoel dat ze in Nederland opgebrand raakte; ze was toe aan een nieuw avontuur. Mezas miste spontaniteit en had sterk de behoefte om uit haar comfortzone te treden. Hun passie kwam tot uiting in Talking Prints. Echter was niet iedereen meteen enthousiast. In het begin waren de reacties over het project uit hun directe kring nogal pessimistisch. Het idee zou zogezegd te idealistisch zijn. Daarnaast sprak men over negatieve ervaringen op zakelijk vlak met binnenlandbewoners zoals 'het niet op hen kunnen rekenen'. Maar de dertigplussers gaven de moed niet op. Niets zou hen weerhouden het project op te starten. Behalve hun hart volgen, willen ze iets betekenen voor Suriname.

Emancipatie

Talking Prints 19

HUN EERSTE PROJECT 'Project U ké' had als doel de leefomstandigheden van de vrouwen in het binnenland te verbeteren en hun economische positie te versterken. Ook stimuleert het hen om hun creativiteit de vrije loop te laten. Door verschillende vaktrainingen, zoals naai- en knip cursussen en bijhorend materiaal worden zij bijgestaan. Aangezien Starke en Mezas zelf geen branche-ervaring als ontwerpers of nota bene met een naaimachine, was dit voor hen van toegevoegde waarde voor een potentiële samenwerking. De verdeelsleutel is nu dat de vrouwen zorgen voor het productie gedeelte en het duo draagt zorg voor de marketing en distributie van de producten. Via het netwerk van Mezas kwam al snel het dorp Drepada voor het voetlicht, een echt vrouwendorp. De taal was in het begin de grootste uitdaging omdat in het dorp Saramaccaans werd gesproken en het tweetal hooguit Surinaams sprak.

Dat is overigens in de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd. "Ons Saramaccaans moet daar nog flink op aansluiten. We kunnen het in ieder geval verstaan, maar nog niet goed genoeg terugspreken", vertelt Starke. Mezas voegt eraan dat het ook lastig om als ondernemer een balans te vinden tussen netwerken, samenwerkingen aangaan en aan de andere kant op te passen met wie je in zee gaat. "Wij zijn van goede wil en geloven erin dat samenwerken nodig is om te groeien, maar aan de andere kant kunnen mensen daar misbruik van maken door je product en/of ideeën te jatten." Langzamerhand kwam er steeds meer structuur op werkvlak en werd er steeds meer materiaal ingekocht. Niet lang daarna maakten zij weliswaar kleinschalig, aanvang met de productie van de eerste collecties.

Door het enthousiasme en de trots waarmee de vrouwen het merk uitdragen, kan gesteld worden dat het initiatief in die zin geslaagd is. Behalve het maken van de tassen krijgen de vrouwen ook tools mee voor hun persoonlijke ontwikkeling en werken ze aan hun technische vaardigheden. Ze ontvangen een eerlijk salaris en vergroten hun eigen ontwikkelingsmogelijkheden. Met de opbrengsten van de tassen wordt verder geïnvesteerd in nieuwe workshops en vaktrainingen.

Sociale impact

Door de wisselwerking inspireren we anderen ook om hun dromen na te jagen

OM DE KLANT warm te maken voor het product kozen zij voor een directe benadering. In het begin gingen ze langs bij de diverse stagiaire huizen en organiseerden ze Talking Prints-avonden. Daarbij presenteerden ze sfeervol hun collecties, en deelden ze anekdotes over het productieproces. Tijdens mini-workshops leren zij vrouwen in vijf minuten een headwrap-methode aan. Naast het opdoen van inspiratie bij het binden van de hoofddoeken, konden zij hierdoor hun klantenkring vergroten. Daarbij zijn de positieve reacties niet uitgebleven. Het duo promoot de producten via sociale media ondersteund door foto's en filmpjes over de collecties.

"Onze filmpjes zijn een beetje onze trademark geworden en hiervoor hebben we verschillende foto-, film- en documentairemakers ingeschakeld om ons te versterken." Door de wisselwerking inspireren ze anderen ook om hun dromen na te jagen. Met elke collectie wordt het assortiment uitgebreid. In Suriname verloopt de verkoop van de tassencollectie gestaag, maar het zijn vooral toeristen die overgaan tot de aankoop. Volgens Mezas zijn mensen er vooral weg van, omdat het merk een puur karakter heeft. "We zijn zoals je merkt echte idealisten. Daarom onze lijfspreuk. Be the change you wish to see in this world."

Nu is hun focus verruimd naar Nederland. Via de webshop kunnen er al aankopen worden gedaan en bij een select aantal winkels daar zijn die al verkrijgbaar. Het doel van de Kwaku-actie is om vooral personen die het 'Suriname'-gevoel hebben te interesseren in haar producten. "Maar het blijft niet alleen bij Nederland. Onze producten moeten wereldwijd te verkrijgen zijn", zegt Mezas. Kijkend naar de toekomst willen ze graag hun assortiment verder uitbreiden met sieraden. Beiden zijn ervan bewust dat je als eigen ondernemer in Suriname je een lange adem moet hebben, vooral in de huidige economische crisis. Maar ze laten zich hierdoor niet weerhouden. Starke: "We willen nog meer dorpen bereiken met onze werkgelegenheidsprojecten, nog meer laten zien hoeveel creativiteit verstopt zit in het binnenland. En deze verhalen en producten met een breed internationaal publiek delen.".

Fairtrade

TP

 EERLIJKE HANDEL OF fair trade is een term die met name in de westerse wereld wordt gehanteerd als beschrijving van internationale handel die gericht is op duurzame ontwikkeling in ontwikkelingslanden, met name bij de export van zulke landen naar rijke westerse landen. Fairtrade duidt op een streven om bijvoorbeeld koffieboeren, cacaoboeren of bananenboeren in Latijns-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië voor hun exportproducten een prijs te geven die in verhouding staat tot de werkelijke productiekosten, en niet een prijs die wordt bepaald door de verhoudingen op de internationale markt. Om een product fairtrade te kunnen noemen, moeten alle partijen in de handelsketen aantoonbaar maken dat zij aan deinternationale principes van fairtradevoldoen. Organisaties kunnen dat op verschillende manieren aantonen.Initiatieven die de fairtrade principes hebben verankerd in hun werkwijze zijn per maart 2014 onder andere Fairtrade International, WFTO, Fair for Life, Naturland en Bio-Equitable. Zij werken allemaal op hun eigen manier binnen de fairtradeprincipes. Keurmerkorganisaties en erkenning systemen die de fairtrade principes omarmen onderscheiden zich door een logo. Wikipedia/Fairtrade gemeenten 

Dit artikel is verschenen in de weekendbijlage van 10 juni.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina