Registreren | Inloggen       Colofon
  • Home
  • HEM realiseert grote droom

HEM realiseert grote droom

29/12/2017 16:00

HEM realiseert grote droom

 

ONDERNEMEN MET TEGENWIND - Goede ondernemers zien en benutten kansen. De ideale ondernemer gaat uitdagingen ook in moeilijke tijden niet uit de weg. In de rubriek 'Ondernemen met tegenwind' vertellen verschillende ondernemers over de visie achter hun bedrijf, hoe groei tot stand is gekomen, hoe zij hun hoofd boven water houden en ook in deze tijd ernaar streven succesvol te zijn.

Tekst: Tascha Aveloo - beeld: Jason Leysner & Joël Terzol (drone)

'ONZE DROOM IS uitgekomen' stond er groot in een advertentie in deze krant. Op ruim twee hectare aan de Hendrikstraat staat de imposante gloednieuwe megaopslag- annex kantoorruimte van HEM Suriname NV. Ruim negenduizend vierkante meter bedrijfsoppervlakte met veel parkeerruimte voor de twintig trucks en busjes. Comfortabel en modern voor de ongeveer 130 man in dienst. "Er is nu koel- en vriesopslag. Airco- en droogopslag, we zijn klaar voor de toekomst!" vertelt Irene Spangenthal over het in vervulling gaan van de droom. Er is zelfs nog een flink stuk over op het terrein, dus genoeg ruimte voor uitbreiding.

'HEM Suriname, Altijd kwaliteit' is wellicht een van de oudste en bekendste jingles in Suriname. Sinds 1898 is de Hollandsche Export Maatschappij (HEM) - voortgekomen uit een Nederlands bedrijf dat de handel onderhield met het Oosten (Nederlands Indië) en het Westen (Suriname en de Antillen) niet meer weg te denken in ons land. In Suriname werkte het toenmalige bedrijf tot 1952 met diverse agenten, waarvanNV. J.F.D. Haenen de laatste agent was.

Vanaf 1957 had het bedrijf een eigen kantoor aan de Heerenstraat4, en in 1962 werd er een aparte Surinaamse NV opgericht, HEM Suriname. Na zestig jaar is dit prachtige pand niet meer het onderkomen van HEM Suriname. Het is verruild voor een gloednieuw, kolossaal pand aan de Hendrikstraat in het westen van Paramaribo. "Voor de Heerenstraat zoeken we een huurder, want verkopen willen we liever niet. Het is zo lang het gezicht van het bedrijf geweest. Het was mijn ouderlijk huis. Het kantoor was toen alleen beneden en daarboven woonden wij", haalt Spangenthal herinneringen op.

Hoop

Als je geen hoop hebt dan kan je beter in je bed blijven en de dekens over je hoofd trekken


HEM NV_JL_

ANNO 2017 IS het dus niet een en al doemdenken wat de klok slaat, want er is hoop. "Als je geen hoop hebt dan kan je beter in je bed blijven liggen en de dekens over je hoofd trekken. Je moet hoop houden. Maar ik maak me zorgen over 2018", verzucht Spangenthal eerlijk. Zij is de huidige directeur, de vierde generatie leidinggevenden die de scepter zwaaien over het import- en distributiebedrijf. Dit jaar was ook een zeer moeilijk jaar, maar de directeur vindt dat de grote opsteker van dit jaar wel was dat de koers redelijk stabiel is gebleven.

"En dat is zo ongelofelijk belangrijk om zaken te kunnen doen. Stijgende koersen zijn verschrikkelijk ontwrichtend. Je bent met niks anders bezig. Zo konden we even op adem komen voor wat betreft dit jaar, maar ik houd mijn hart vast voor 2018. Zeker als je hoort over al die leningen." Zij uit haar grote wens: "Al verbetert de situatie niet, laat die in ieder geval stabiel blijven, dan krabbelt iedereen weer een beetje op. Mensen zijn inventief en iedereen gaat weer proberen om met deze situatie te leven en een weg daarin te vinden. Koersstabiliteit is gewoon super belangrijk", benadrukt Spangenthal.

Modernisering

TWAALF JAAR GELEDEN, in 2005, kwam Irene samen met haar echtgenoot Stan Franker terug naar Suriname om aan het roer te staan van een van de grootste importbedrijven van Suriname, het familiebedrijf. Zij is de vierde generatie die het bedrijf leidt. Spangenthal heeft bedrijfskunde gestudeerd en internationaal voor vele grote bedrijven gewerkt. Zij werkte van 1994 tot 1999 als exportmanager vanuit de moedermaatschappij in Nederland voor de HEM in Suriname.

"In die hoedanigheid was ik gedurende vijf jaar wel drie of vier keer per jaar hier. Daardoor kende ik het bedrijf wel goed. HEM kwam net uit de moeilijke tijden. De enige prioriteit vanaf de jaren tachtig tot medio jaren negentig was vooral proberen het hoofd boven water te houden. Na deze lange stilstand was ik als een soort interne consultant bezig met de verbeteringstrajecten en modernisering van het bedrijf, waaronder de computers en opleidingen."

Principieel

We zijn principieel. Als bedrijf houden wij ons aan de regels, álle regels

TOEN HET ALS koppel aan dit avontuur begon, had het echtpaar duidelijke afspraken gemaakt omtrent het samenwerken. "En we zouden het een jaar proberen, maar we zijn nu twaalf jaar verder, dus het is goed gegaan! Maar zakendoen in Suriname dat is eeuhmm...", ze trekt haar wenkbrauwen hoog op en schudt het hoofd bedenkelijk. Ze wil vooral voorzichtig zijn. "Hoe moet ik dit verwoorden? We zijn principieel. Als bedrijf houden wij ons aan de regels, álle regels. We betalen dus het volle pond voor alles wat wij doen en binnenhalen, alle invoerrechten, accijnzen en belastingen."

Dat maakt het vaak heel moeilijk om te kunnen concurreren, zelfs met producten waarvoor de HEM de officiële vertegenwoordiger is op de Surinaamse markt en dus de beste prijs krijgt van de leverancier. Ook wordt de import van producten van slechte kwaliteit of een korte vervaldatum nog steeds niet aangepakt, waardoor de consument uiteindelijk niet wordt beschermd.

HEM NV-in -aanbouw -dronefoto

De directeur zegt het zo: "Het lijkt wel alsof je voetbalt met voor elk team andere regels. Er is geen level playing field. Maar Spangenthal wil positief blijven. "Dit pand is een enorme stap vooruit voor ons. In de historie van het bedrijf hebben we nog nooit zo een grote investering gedaan." In totaal heeft de investering zeven miljoen US dollar gekost.

"In 2010 hebben we onze plannen ook in de koelkast gedaan maar uiteindelijk hebben we de knoop doorgehakt. We waren ondanks onze eerlijke, en dus 'dure' manier van zakendoen flink gegroeid. We waren van verlies naar winstgevend gegaan, maar we konden niet echt doorgroeien." De grootste barrière was het tekort aan opslagruimte. Het bedrijf huurde diverse magazijnen. "Dat betekende constant verhuizen van producten van de ene plek naar de andere. Heel inefficiënt. Het kantoor aan de Heerenstraat was ook te klein. We barstten uit onze voegen. Dus in 2013 hakten we de knoop uiteindelijk door en toen begon het werk pas. En toen we echt zouden beginnen met de bouw in 2015, zagen we de donkere wolken verschijnen. Maar we konden niet vermoeden dat de economie zó in elkaar zou storten. Dit is dus echt een enormeaccomplishmentvoor ons, maar het blijftrisky."

Koopkracht

DE DIRECTEUR LEGT uit dat de winstgevendheid van de onderneming onder druk staat, vanwege de slechte economische ontwikkeling en de sterk afgenomen koopkracht in combinatie met de enorme stijging van de kosten van onder andere de bouw. Door de ontwaarding van de SRD heeft het pand uiteindelijk twee keer zoveel gekost. "We hebben een gedeelte zelf kunnen financieren, maar de rest door middel van een lening en die moeten we terugbetalen terwijl de omzetten zijn gedaald. We teren nu in en hopen op een snelle terugkeer naar betere tijden!" 

Dit artikel is verschenen in onze bijlage van 23 december

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina