Registreren | Inloggen       Colofon

Goed management

10/03/2018 16:00

Goed Management

Foto: Stefano Tull  

ACHTERGROND - Ze is wellicht zijn grootste fan en zit bij haast elke show in de zaal. Sheila Visser-Soebhag is de kritische begeleider en ma-nager van Clifton Braam. Ze kreeg hem als ‘nieuweling’ toegewezen om te begeleiden in het traject van artiestontwikkeling vanuit Impresariaat George Visser Productions en TriColour Productions. ‘Een artiest kan zich niet bezighouden met het huren van de zaal en de belasting.’

Clifton Braam & manager-ST (1)Tekst: Tascha Aveloo - Beeld: Stefano Tull 

CLIFTON BRAAM EN Sheila Visser -Soebhag zitten gezellig samen op het terras van hotel Torarica. Zij geniet met volle teugen van haar zoveelste glas koude markoesasap. "Ja, zodra ik hier ben drink ik het bij de liters", zegt ze lachend. Ze zijn beiden extra bruin, want ze komen net van het snikhete Aruba waar Braam zijn show 'Twee landen, een liefde ' heeft gegeven. George Visser Productions bestaat al 38 jaar en heeft meer dan vijftig artiesten die het bedrijf representeert, onder wie klinkende namen als Jandino Asporaat, Jörgen Raymann, Narsingh, Steven Brunswijk, Jeffrey Spalburg , Jetty Mathurin, Clifton Braam maar ook Treintje Oosterhuis, Shirma Rouse. Visser is de trekker van Kaseko in Concert die nu al zijn derde editie beleeft. "Er zijn zoveel Surinamers in Nederland. En met 'Kaseko in Concert', Braam zijn shows, en straks het theaterstuk 'Buitenman-Buitenvrouw', willen we ze een stuk nostalgie bieden. Zoals theater daar wordt gemaakt is het uiteraard zeer westers. En voor de Surinamers in Nederland is het dus heel prettig wanneer ze wat herkennen als ze naar producties gaan kijken", meent Visser.

De echtgenote van George Visser zit er al ruim veertien jaar bij. Na 25 jaar in de hulpverlening zag zij het niet meer zitten, nadat er veel aan de randvoorwaarden van de zorg werd geschaafd. "Daar kon ik me niet in terugvinden. Toen vroeg mijn man wil je dan niet bij mij komen werken?" De overstap verliep vrij goed. "Kijk voordat ik het vak inging, waren er altijd al gesprekken thuis, dus ik wist min of meer wat het werk inhield en hoe het in elkaar zat. Maar de details heb ik moeten leren en ik mocht mij voornamelijk bezighouden met personeelszaken en het scouten van nieuw talent." Bij het bedrijf zijn er namelijk twee afdelingen: het impresariaat en het management.

Continuïteit

VISSER-SOEBHAG LEGT uit dat het impresariaat verantwoordelijk is voor de organisatie van de tourplanning van artiesten en hun besloten voorstellingen. "Dat houdt in dat we aan de verschillende theaters in het land voorhouden wat onze artiesten te bieden hebben en dan wordt zo een artiest geboekt." Dit boeken gebeurt middels een jaarplanning die een jaar van tevoren wordt uitgewerkt. "Nu al zijn we bezig met de planning van 2019. Dat is het systeem waarmee er gewerkt wordt omdat de theaters ook moeten weten wat er komt en wat er niet komt. Zo is er ook continuïteit voor de artiest alsook het theater zelf. De theaters in Nederland doen er alles aan om zoveel mogelijk goede producties in huis te halen, want dat levert ze weer geld op." Visser -Soebhag is de vaste productiebegeleider van Clifton Braam." Ik houdme bezig met de publiciteit, marketing, de afspraken met theater en de pers. Ik ben de schakel tussen de artiest en de buitenwereld. "Een artiest moet zich focussen op het artistieke. Die kan zich niet bezighouden met het huren van de zaal en de belasting. Het komt het creatieve proces niet ten goede als de artiest zich ook met die dingen moet bezighouden", stelt Visser.

Groot belang 

A no bigifasi

HET MANAGMENT DAARENTEGEN houdt zich op een meer persoonlijke manier bezig met de artiest. "Bij George Visser Productions is de manager ook de producent. De manager houdt zich bezig met de tourneeplanning, hoe daaraan invulling te geven, als er mensen zijn die de artiest voor een privé-evenement willen contracteren, dan gaat dat ook via het management. Dat ziet erop toe dat er goede afspraken worden gemaakt en dat de carrière van de artiest een positieve stijgende lijn volgt." Volgens Visser -Soebhag is het hebben van een goed management of een goede manager van groot belang voor de ontwikkeling van een artiest als die gaat van 'hobbyist' naar serieus artiest.

Zij stelt dat een artiest zich voor het leveren van goede of betere prestaties moet kunnen focussen op zijn carrière, kunst, presentatie en de voorstelling. "Met al hetgeen daaromheen moet hij niet worden lastiggevallen. Stel dat iedereen Clifton nu gaat bellen: 'Eey heb je kaarten of wil je op me friyarioso komen spelen'. Dat kan niet meer.  A no bigifasi, maar hij is nu op een ander niveau waar hij dat niet meer 'even snel' kan doen", stelt de manager. "Het wordt steeds  drukker voor hem want hij gaat nu steeds vaker heen en weer tussen Suriname en Nederland."

Podium bieden

DE MANAGER MEENT dat in Suriname meer mensen op moeten staan die serieus meer tijd, geld en moeite stoppen in lokaal talent. Want dat is er. "Ik kijk, ik hoor, ik luister her en der. Mensen geven me namen door en geven ideeën. Maar ik denk ook dat ze vooral een podium moeten krijgen. Niet iedereen is goed genoeg om internationaal door te breken, maar waarom niet minimaal lokaal wel je talent kunnen tonen. En dat podium moet talent de mogelijkheid bieden om zich te ontwikkelen. Clifton heeft twintig jaar kunnen oefenen, maar dat hoeft niet voor eenieder zo te zijn. Er loopt genoeg veelbelovend talent hier rond. Ik ga geen valse verwachtingen scheppen, maar er is veel te halen hier."

Ze stelt dat er zelfs ruimte is voor meerdere managementbureaus om voldoende aandacht te besteden aan de ontwikkeling van een artiest. "Ik wil niet zeggen dat men het belang ervan niet begrijpt. Maar ik denk dat mensen het belang van een goede manager om als artiest verder te kunnen groeien, niet onderschrijven. Het management moet zich inzetten voor de ontwikkeling van de carrière van de artiest. Het moet ervoor zorgen dat de artiest werk heeft en krijgt. Voor een artiest is het ook niet gemakkelijk. Men ziet alleen het podium, maar er gebeurt veel van tevoren voordat het product er is. Artiest zijn is heel hard werken. Hij moet script schrijven, oefenen, trainen, herschrijven, oefenoptredens doen en dan het uiteindelijke optreden en toeren door sObstakelstad en land. Dat vergt veel. Hij verlaat ook zijn gezin voor een tijdje."

 Obstakel

Mensen zijn bang om te investeren in een artiest

EEN GOED THEATERSTUK is ook een vereiste om het talent een podium te bieden. Er zouden meer evenementen georganiseerd moeten worden waar mensen hun talent kunnen tonen. "Mensen zijn bang om te investeren in een artiest. Ik neem de durf en het risico om hier de show van Clifton te draaien, maar we maken er echt geen bakken geld mee. Ik ben gewoon de mening toegedaan dat men hier ook van hem moet kunnen genieten zoals we daar van hem genieten." Een van de grote 'obstakels' die zij als producent ervaart bij het organiseren van de shows zijn de hoge kosten die betaald moeten worden voor het theater en de belastingen die nog voor het verkopen van een kaart betaald moeten worden aan de belastingdienst. Terwijl ook het theater - Thalia - best duur is terwijl er ook voor licht apart betaald moet worden en als je de bar wilt, moet ook daarvoor apart betaald worden. Al deze kosten bij elkaar bepalen het prijskaartje. "De kleedkamer ziet er prachtig uit en er staat een koelkast met wat te drinken voor de artiest als je in Nederland bent. Dat is hier niet zo."

Ontmoedigen

 "IK DENK DAT alleen die belastingen al, heel ontmoedigend werken voor de lokale markt. In Nederland betaal je de belasting achteraf. Als de voorstelling is geweest wordt dat direct ook opgenomen in de afrekening tussen het impresariaat en het theater. Alle kosten van btw tot Buma tot belasting, alles wordt via het theater voldaan. Je betaalt niet direct voor vijfhonderd kaarten waarvan je misschien maar vierhonderd verkoopt. Wij kunnen het misschien betalen, maar vele Surinaamse organisaties niet en dan kan je geen show draaien. Het weerhoudt mensen ervan om iets te organiseren zeker daar sponsoren ook niet warm lopen tegenwoordig. Ik zeg niet dat het daar veel beter is, want ook daar heb je dingen maar dat vooruitbetalen is een zeer groot obstakel." 

Belang

ik denk niet dat ik zou hebben bereikt wat ik nu heb bereikt 

Braam, die al die tijd flink zat mee te knikken, onderschrijft het belang van goed management. "Ik denk niet dat ik zou hebben bereikt wat ik nu heb bereikt als ik George Visser Productions niet achter mij had staan. Allereerst heeft het management mij jaren geleden gespot en het heeft doorgedramd: 'Ga die nieuwe weg op' van stand-upcomedy. Het geloofde in mijn kunnen. Het heeft me moeten overtuigen dat ik veel meer in me had dan ik zelf dacht. Dat is het eerste begin en daarna heeft het management mij ook echt op weg geholpen met al de dingen. Het heeft me voorbereidt zodat ik me op mijn vak kan concentreren. Dat creëert de mogelijkheid om mij meer te concentreren op wat ik moet doen. Het is echt professioneel aangepakt. En dat heeft gemaakt dat ik vandaag de dag kan doen wat ik doe. Zonder dit management en het impresariaat zou ik dit niet hebben gekund". ◊

 Dit artikel is verschenen in onze bijlage van 3 maart

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina