Registreren | Inloggen       Colofon
  • Home
  • Lokaal talent, internationale allure

Lokaal talent, internationale allure

23/03/2018 16:00

Lokaal talent, internationale allure

 

INTERVIEW - Het spreekwoord zegt: dromen zijn bedrog. Maar dat geldt niet voor topevenementen-organisator Gregory van Glaanen Weygel. Door te investeren in zijn droom mag hij voor de groten der aarde sprookjesachtige evenementen organiseren. ‘De grote doorbraak zal zijn als een elite member of society, een internationale ster of de koninklijke familie mij rechtstreeks benadert.’

Tekst: Audry Wajwakana

Beeld: collectie Preston Bailey en Gregory van Glaanen Weygel 

VOGUE NEDERLAND NOEMDE de bruiloft van Serena Williams een sprookjeshuwelijk: 'Het decor was volledig in thema van 'Belle en het Beest'. Het altaar was gemaakt van goudkleurige bloemen en de tafels waren tijdens het diner bedekt met laméstof. Tijdens het grote diner werd elke tafel vernoemd naar een van Williams grandslamtitels en in de party bags zaten er namaaktrofeeën', staat er. Als je dat leest zou je niet denken dat een Surinamer het evenement heeft helpen produceren en co-ontwerpen. Toch is het zo. Door het volgen van een masterclass van celebrity event designer & weddingplanner Preston Bailey is Gregory van Glaanen Weygels toch al indrukwekkende wereld helemaal veranderd. Doordat hij tegenwoordig deel uitmaakt van Baileys productieteam, heeft hij niet alleen het huwelijk van de tennisster kunnen mee organiseren, ook dat van voormalige professioneel baseball-pitcher van de New York Yankees Mariano Rivera behoort nu tot zijn internationale portfolio. Deze maand is het een jaar geleden dat Van Glaanen Weygel de vierdaagse masterclass volgde. Om precies te zijn van 13 tot 16 maart 2017. Onder de pergola aan de voorkant van zijn woning in Paramaribo-Noord vertelt hij over de ontmoeting die zijn leven veranderde. Met een baby van vijf maanden op zijn gespierde en getatoeëerde rechterarm. "Het is toch niet erg als kleine man meeluistert? Zo af en toe ben ik ook aan het babysitten", zegt hij lachend. Het werken met Preston Bailey, zijn idool, voelt voor de Surinaamse eventdesigner nog steeds onwerkelijk. Ondanks dat hij Bailey tegenwoordig dagelijks spreekt en betrokken is bij de organisatie, planning en designtrajecten van diens projecten.

IMG_2287

Talent

VAN GLAANEN WEYGEL is christelijk opgevoed. "Voor mij is de band met God in alles wat ik doe zeer krachtig. Het voelt alsof ik begeleid wordt door een onzichtbare grote macht. Alles wat ik tot nu toe heb meegemaakt, voelt aan als een journey die niet zo makkelijk is om gewoon uit te leggen." Terugkijkend op zijn leven beseft Van Glaanen Weygel dat hij altijd creatief is geweest."In de keuken, met kleding, met bloemen en zelfs aankleden. Toen mijn oma 85 jaar werd, heb ik een metershoge taart in de vorm van een Bijbel gemaakt. Iedereen vroeg me hoe ik aan die ideeën kwam en ik zei altijd van mijn oma of van God. Elk individu heeft een creatieve geest. De kunst zit in wat je er precies mee doet." De kunstenaar bezit het ongeëvenaarde talent om een saaie kaart, ruimte, bloemen of saai evenement om te toveren tot een prachtige en exclusieve explosie van emotie, kleuren en design.

In de afgelopen vijftien jaar heeft hij zich vanuit zijn grafische opleiding ontwikkeld tot een eigentijdse kunstenaar met een hoge mate van discipline en drang naar perfectie. The Africa Caribbean Pacific - Europese Unie-conferentie (2012), de ontvangst van Miss India Suriname spektakel, de tiende verjaardag van SOL Oil Company, de officiële lancering van Argos Suriname (2013), openingsceremonie van de State Oil Company in Suriname (2014), de 150ste verjaardag van De Surinaamsche Bank (2015), de officiële lancering van de Newmont Gold raffinaderij in Suriname (2016) zijn slechts een paar voorbeelden uit zijn indrukwekkende portfolio van projecten en evenementen in Suriname.

Passie

Toen ik jong was werd ik vreselijk gepest

VAN GLAANEN WEYGEL groeide op in Paramaribo, waar hij het gevoel had dat hij niet paste in de samenleving vanwege zijn creatieve en excentrieke ideeën."Toen ik jong was, werd ik vreselijk gepest om mijn uiterlijk en ik werd daardoor heel onzeker." Na de middelbare school vertrok hij naar Nederland om te studeren voor grafisch ingenieur aan de Universiteit van Tilburg. "Pas toen ik participeerde in cursussen en masterclasses over interieur, bloemdesigns en bloemsierkunst in Nederland, België en Duitsland, wist ik waar mijn passie lag."

De designer keerde in 2002 terug naar Suriname om gezamenlijk met zijn vader offsetdrukkerij Westfort N.V. te leiden. "Naast mijn grafische werk hield ik mij ook bezig met kleuradvies, interieurinrichting en aankleding, waar ik mijn creativiteit in kwijt kon." Zijn eerste echte opdracht was toen hij voor Fernandes Woninginrichting de etalages mocht inrichten en aansluitend een concept van een huis bij de Jaarbeurs moest ontwikkelen, waarbij bezoekers langs konden lopen en het interieur konden zien. Dat was zo'n succes dat hij zijn bedrijf Kleur Enzo oprichtte in 2007.

"Zo werd ik een paar jaar geleden door onder anderen Dulcie Graanoogst en Patricia San A Jong vergeleken met de legendarische Preston Bailey. Ze gaven me elk een exemplaar van een van Preston Bailey's boeken en zeiden tegen mij: "Jij bent onze Preston Bailey." Ik was blij en verrast met zo'n bijzonder gebaar, maar ik had nog nooit van die naam gehoord. Het moment dat ik de boeken opensloeg en las over zijn kunstwerken, zijn denken en zijn levensloop kon ik eindelijk mezelf aan iemand linken. Iemand die dezelfde passie heeft voor decoratie, groot denkt en zijn aankleding als een vorm van kunst ziet." Met klanten als Oprah Winfrey, Uma Thurman, Donna Karan, de Trump-familie, Catherina Zeta Jones, Joan Rivers en andere celebrities is Preston Bailey Hollywoods go-to-guy voor bruiloften en evenementen.

Zijn ontwerpstijl ontleent hij rechtstreeks aan de natuurlijke weelderigheid van het tropische klimaat, Panama, waarin hij tot zijn negentiende opgroeide. In tegenstelling tot sommige moderne ontwerpers die streven naar eenvoud en understatement, is de ontwerpfilosofie van Bailey altijd geweest: 'Meer is beter.' Hij imiteert de overvloed van de natuur en begint met eenvoudige thema's die hij herhaalt en uitbreidt om magische effecten te creëren. Zijn bloemenontwerpen van wand- en plafonddecoraties vielen goed in de smaak, waardoor hij die verder ontwikkelde tot evenementenproducties en vervolgens Preston Bailey Design oprichtte. Zijn jarenlange kennis en ervaring deelt hij middels het verzorgen van protegéprojecten en masterclasses.

Twijfels

IMG_1571

DE SURINAAMSE DESIGNER ontmoette Preston Bailey tijdens The Wedding Experience by David Tutera in mei 2016, waar hij speciale gast was. "Zoals de vele fans die speciaal voor de speech van Preston naar de show kwamen, was ook ik hyper en erg nerveus om mijn idool in levende lijve te zien, horen en hopelijk te ontmoeten. Na zijn speech was er gelegenheid om foto's te maken. Ik ging dus op de foto met hem en heb ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om hem te zeggen dat ik mijn werken aan hem wilde laten zien. Hij gaf me zijn privé-e-mailadres waar ik ze naartoe kon sturen. Helemaal enthousiast heb ik mijn presentatie gemaild maar geen reply ontvangen." Vorig jaar maart organiseerde Bailey een masterclass in New York. Dit was een speciale gelegenheid omdat die gehouden zou worden in zijn atelier. "Begin van dat jaar voelde ik aan dat ik grote dingen zou gaan doen." Maar in aanloop naar die cursus, twijfelde Van Glaanen Weygel of hij er wel goed aan deed om erin te participeren.

Vooral met de crisis in Suriname. Het was echt twijfelen en onderweg naar de sporttraining nam ik in de auto het besluit om ervan af te zien." Op de training werd hem bij binnenkomst meteen gevraagd hoe het ging met Preston. "Een grap die resulteerde in een gesprek dat mij op andere gedachten bracht. Want inderdaad: kansen komen niet altijd op ons pad, dit was een kans."

 Ontmoeting

 This must be the famous Gregory from Suriname

DE ONTMOETING MET Bailey tijdens die masterclass was ook zo bijzonder. Van Glaanen Weygel: "Met de lift kom ik in Preston Bailey's Atelier. Als de lift opengaat, staat hij daar,kijkt en zegt gelijk: 'Oh, my God.This must be the famous Gregory from Suriname. You are so talented. I don't even know if I could teach you anything' en ik stond daar helemaal versteld, omdat Preston Bailey dat zei." Na de vierdaagse masterclass werd hij door Bailey uitgenodigd voor een lunchontmoeting."Het was een bijzonder aangenaam gesprek waarbij we over alles en nog wat spraken. Families, mijn en zijn bedrijf tot hij op een gegeven moment vroeg: 'What is your next step?' En ik: 'This year is going to be my year of international opportunities.' Bailey: 'Do you have a website or an Instagram account?' Toen ik ontkennend antwoordde en aangaf ook niet erg actief te zijn op sociale media, adviseerde hij me om die zaken eerst in orde te maken." Ook beloofde Bailey de jonge kunstenaar bij zijn eerstvolgende project te betrekken. Dat was in september vorig jaar, een huwelijk in het Mar-a-Lago-resort in Palm Beach Miami, waar hij als vrijwilliger in het productieteam aan de slag ging. In de afgelopen maanden is Baileys vertrouwen en bewondering voor Van Glaanen Weygels veelzijdigheid, creativiteit, stijl, doorzetting en multi-inzetbaarheid enorm gegroeid. Gevolgd door zijn participatie in Mar-a-Lago hebben ze samen een protegéproject in Puerto Rico gedaan, waar Van Glaanen Weygel als co-designer, production director en mentor zijn inspiratieverhaal aan de deelnemers kon vertellen.

Projecten

DE PROJECTEN VOERT Van Glaanen Weygel uit onder Baileys vlag. Samen met Bailey doet hij de locatie-inspecties, projectbesprekingen en presentaties voor de klanten."En zo kwam het dat ik een erg belangrijke schakel was tijdens het huwelijk van Serena Williams. Als production director was ik verantwoordelijk voor alle facetten ten aanzien van de opzet, inrichting en aankleding. Het is een bijzondere uitdaging geweest om een dergelijk evenement vanuit Suriname te coördineren. Voor het designtraject, contracteren van lokale leveranciers, arbeiders en diverse meetings moest ik wel veel reizen. Alles werd gedaan onder strikte geheimhouding, en je riskeerde hoge boetes indien je je daar niet aan hield. En op de dag zelf sta je dan daar met Preston Bailey die dan ondergeschikt is in het geheel. Ik sta naast Beyoncé, kijk naar Kim Kardashian en acteurs en actrices die ik alleen in films zag. Ik had zo een onwerkelijk gevoel. Aan de andere kant voelt het ook aan als iets heel normaals." Veel mensen vragen hem hoe het aanvoelde om het huwelijk van Serena te helpen designen en produceren. "Voor velen was het echt een big thing, want grote sterren als Beyoncé en zo zouden komen. Zo ook de leverancier van de sofa's, stoelen en meubels, de fotografen en planners enthousiast foto's van het evenement re-posten. Slechts om hun verbondenheid aan het evenement te tonen. Want men gebruikt het als een promotieding. Misschien moet ik nog op dat niveau komen. Ja... dat is het waarschijnlijk." Nuchter en bescheiden haalt hij steeds zijn schouders op. Ook als hij foto's laat zien van zijn laatste huwelijk vorige maand in Panama waar de voormalige professionele baseballspeler Mariano Rivera en zijn vrouw opnieuw hun huwelijksgeloften deden. Of van de pre-Grammy-party in dezelfde maand in New York.

Investering

IMG_2283

VAN GLAANEN WEYGEL ziet de samenwerking met Bailey niet alleen als een eer, maar als erkenning voor zijn passie."I'm in my purpose. Met zoveel bijzondere vrienden om me heen ben ik gegroeid en eindelijk zelfverzekerd geworden. De grote doorbraak zal zijn als een elite member of society, een internationale ster of de koninklijke familie mij rechtstreeks benadert. Dat wij als Kleur Enzo en andere getalenteerden binnen onze branche met z'n allen het project kunnen uitvoeren."

Zijn grootste droom en wens is dat hij vanuit Suriname internationaal kan opereren, zoals Preston vanuit New York over de hele wereld opereert. "Dat ik onder de vleugels van Preston mijn creativiteit mag uiten, is een investering, een fundament voor een bredere toekomst."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina