Registreren | Inloggen       Colofon
  • Home
  • SKORO TORI: Lang zitten in de klas

SKORO TORI: Lang zitten in de klas

26/03/2018 17:00

SKORO TORI: Lang zitten in de klas

 

RUBRIEK - In deze rubriek gaat onderwijsspecialist Winston de Randamie in op actuele zaken aangaande het Surinaams onderwijs en het schoolgaande kind. Daarbij levert hij niet alleen kritiek maar draagt ook oplossingen aan.

Tekst: Winston de Randamie - illustratie: Edward Wong Loi Sing

BELEIDSMAKERS ZOALS VICEPRESIDENT Ashwin Adhin vinden het belangrijk dat de schooltijden verruimd worden. De opvatting onder deze beleidsmakers is dat er in het onderwijs in Suriname in vergelijking met de regio te weinig effectieve schooluren worden gemaakt. Juffrouw Mildred Merooy is onderdirecteur op een voj-school. Zij ziet geen heil in het invoeren van langere uren op school. Ze vindt juist dat met kortere lesuren veel meer bereikt kan worden. "Nu al zit de Surinaamse leerling veel te lang in de klas. Voor de basisschool zou bijvoorbeeld een volle werkweek uit vier dagen les kunnen bestaan met voor de rest de gelegenheid voor de leerkracht om de les voor te bereiden, na te kijken en zijn eigen aanpak te evalueren en verbeteren. Hierdoor zal de werkdruk aanzienlijk verminderd kunnen worden."

Dit systeem van een lange periode die de leerlingen zittend in de klas doorbrengen moet veranderen

Met het voorstel van de beleidsmakers zullen de leerlingen trouwens langer zittend de uren op school moeten doorbrengen. Het stilzitten, kan soms zelfs oplopen tot negen uur per dag. Ook tijdens de schoolpauze zitten leerlingen vaak stil. Leerkrachten zouden ervoor moeten zorgen dat er minder gezeten wordt in de klas. Dit systeem van een lange periode die de leerlingen zittend in de klas doorbrengen moet veranderen. Ondanks de negatieve gevolgen van lang zittend gedrag brengen kinderen nog steeds veel tijd sedentair (op een plaats blijven) door. Uit onderzoek blijkt dat kinderen tussen de vijftig en zeventig procent van hun tijd op school zittend doorbrengen (Hinckson et al. 2016; van Stralen et al. 2014; Contardo Ayala et al. 2016).

Het veranderen van onder andere de infrastructuur in de klas biedt potentieel de gelegenheid om het langdurige zitten of sedentair gedrag te verminderen of te onderbreken. Dit kan onder meer door het implementeren van statafels in de klas. Het creëert voor leerlingen de mogelijkdheid om af te wisselen tussen zitten en staan. Tegenwoordig zitten kinderen best veel. Er is weining beweging in hun leven. Denk maar aan lezen of knutselen. Ook sociaal contact verloopt dikwijls zittend. Ze telefoneren, babbelen of chatten vanuit hun stoel of bank.

Langdurig stilzitten is ongezond

Onderzoek toont aan dat lang stilzitten een grote impact heeft op onze gezondheid

HET IS BELANGRIJK om het zitten gedurende de dag regelmatig te onderbreken door te staan of bewegen. Wetenschappers spreken over 'lang stilzitten' of 'sedentair gedrag' wanneer kinderen meer dan 30 minuten aan een stuk door zitten of liggen. Hierbij is slapen niet inbegrepen. Dit gedrag gaat gepaard met een zeer laag energieverbruik. Onderzoek toont aan dat lang stilzitten een grote impact heeft op onze gezondheid, zelfs bij jonge kinderen. Niet alleen fysiek, maar ook psychisch en sociaal. Dit blijkt vooral uit een onderzoek van Hidde van der Ploeg, onderzoeker aan de Vrij Universiteit Amsterdam. Het in beweging blijven is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen.

Lang stilzitten is niet hetzelfde als te weinig bewegen. Speelt, beweegt of sport een leerling dagelijks voldoende, maar zit hij de rest van de dag stil, dan zit die leerling te lang stil voor een goede gezondheid. Literatuurstudies hebben aan de hand van wetenschappelijke databases het effect van standing desks op relevante gedragsvariabelen (voorbeeld zittijd) bij kinderen van de lagere school onderzocht. Er werden tien artikelen opgenomen in de literatuurstudie, die allemaal het effect op één of meerdere gevallen behandeld hebben. Uitkomsten zoals de zittijd, sta-tijd, stap-tijd, het aantal bewegingen van zitten naar staan, het aantal stappen en het energieverbruik van kinderen van de lagere school werden geëvalueerd.

Risico's sedentair gedrag

HET IS BELANGRIJK te beseffen dat te lang stilzitten niet noodzakelijk overeenkomt met onvoldoende bewegen. Kinderen die dagelijks een uur sporten, maar daarnaast urenlang in de auto, op school of thuis zitten, zijn nog steeds te lang stil. Het lichaam verbruikt bijna geen calorieën. Het energieverbruik komt dan nauwelijks boven het rustmetabolisme (energieverbruik in rust). Dus elke dag een beetje sporten, lost het probleem van te lang stilzitten niet op. Het gaat erom dat de periodes van stilzitten beperkt en doorbroken worden met periodes van beweging (rechtstaand les volgen, spelen, naar school wandelen, in plaats van op een bank zitten). Als je jogt, verbruikt het lichaam zeven keer zoveel energie als in rust en bij hardlopen 23 keer zoveel. Bij gewoon rustig wandelen verbruikt het lichaam 2,5 tot 3,5 keer zoveel calorieën als in rust. Bij stevig doorwandelen 4,3. Met een potje badminton verbruikt het lichaam 7 keer zoveel calorieën als in rust en met badminton op iets minder hoog niveau 5,5 keer zoveel. Vaak en langdurig stilzitten zou mogelijk net zo slecht zijn als roken.

 Vaak en langdurig stilzitten zou mogelijk net zo slecht zijn als roken.

Steeds meer onderzoek toont aan dat wie een hele dag lang stilzit, meer risico loopt op onder andere overgewicht, hart- en vaatziekten, verschillende vormen van kanker en diabetes. Een niet te onderschatten nadeel van lang stilzitten is dat je minder calorieën verbrandt. Op zo een manier creëer je sneller een energieoverschot en kom je dus gemakkelijk aan. Het beperken van lang stilzitten bij kleuters werkt op langere termijn dus beschermend tegen deze aandoeningen. Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie én Disney Benelux werken samen om lang stilzitten bij kleuters (drie-zes jaar) aan te pakken. Het resultaat van dit project is dat Mickey Mouse, Donald Duck, Sofia en andere favoriete Disney-personages kinderen tussen drie en zes jaar oud inspireren om recht te staan en samen te bewegen. Afwisselen van houding vermindert het sedentair gedrag. Staand de les volgen, draagt bij aan een prettige leeromgeving en het beschermt je gezondheid.◊

Dit artikel is verschenen in de weekendbijlage van 24 maart

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina