Registreren | Inloggen       Colofon
  • Home
  • SKORO TORI: Bewegingsonderwijs

SKORO TORI: Meer aandacht voor bewegingsonderwijs

22/04/2019 16:00

SKORO TORI: Meer aandacht voor bewegingsonderwijs

 

RUBRIEK - In deze rubriek gaat onderwijsspecialist Winston de Randamie in op actuele zaken aangaande het Surinaams onderwijs en het schoolgaande kind. Daarbij levert hij niet alleen kritiek maar draagt ook oplossingen aan.

Illustratie / Edward Wong Loi Sing   

ONZE SCHOLEN MOETEN meer gestimuleerd worden om zich als sportieve school te profileren. Een manier om de ontwikkeling te bevorderen is wanneer leerlingen voldoende uren bewegingsonderwijs krijgen van een bevoegde (vak)leerkracht. Vandaar dat bewegen in schoolverband een veel betere plaats binnen het onderwijs verdient. Dat vindt Sergio Molly, sportleraar op Saron, bij het EBGS-scholencomplex. Hij is het helemaal eens met onderwijsminister Lilian Ferrier die vindt dat sport een betere plek moet krijgen binnen ons onderwijs.

Het ministerie van Sport- en Jeugdzaken huldigde onlangs de Special Olympians en Nigel Deel, gouden medaillist van de World Muay Thai Federation. De sporters hebben allemaal een certificaat van waardering, een bloemstuk en een diner in Lucky Twins aangeboden gekregen. De overheid heeft ook het toegezegde bedrag van SRD 100.000 overgemaakt voor de Special Olympics World Games. Dit gebaar van de overheid is een stap in de goede richting.

Sergio Molly vindt ook dat we als samenleving meer moeten bewegen. Hij weet van gevallen waarbij leerlingen thuis niet buiten mogen spelen en dus op school tijdens sport helemaal loskomen. Een eerste stap om ouders te betrekken bij het voorkomen en behandelen van overgewicht bij kinderen, is dat zij het gewicht van hun kind realistisch moeten kunnen inschatten.

Uit onderzoek en gesprekken met professionals komt naar voren dat ongeveer 44 tot 50 procent van de ouders niet herkent of erkent dat zijn kind te zwaar is. Naast de dagelijkse lichaamsbeweging is het voor kinderen goed om twee keer per week een uur intensief te bewegen. Bijvoorbeeld zwemmen, voetballen of een stevige wandeling. Een dagelijkse wandeling van 30 minuten kan op de lange termijn ook meer voor de gezondheid van een leerling betekenen.

De gymles op school levert natuurlijk ook een belangrijke bijdrage aan dit doel. In februari is een belangrijke stap gezet om sport een betere plaats te geven. Leerlingen van glo- en voj-scholen uit Coronie, Commewijne, Wanica en Paramaribo hebben tijdens de China Ambassador School Cup het in twee weekenden tegen elkaar opgenomen op de onderdelen dammen, atletiek, volleybal, voetbal en slagbal. Het toernooi was een initiatief van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken in samenwerking met de ambassade van de Volksrepubliek China. Het evenement werd op 17 februari afgesloten.

Goed bewegingsonderwijs

KINDEREN HEBBEN IEDERE dag minimaal een uur beweging nodig. Een kind komt nogal snel aan dat uurtje lichaamsbeweging. Tel maar op: lopen of fietsen naar school, of op het schoolplein spelen. Goed leren sporten en bewegen draagt bij aan zowel de algemene als motorische ontwikkeling bij kinderen. Een sportieve school besteedt ruime aandacht aan een structureel aanbod van meer bewegen waar ook doelen als samenwerken, presteren, gezamenlijkheid, persoonlijke ontwikkeling (zoals fysieke ontwikkeling) centraal staan.

Zo krijgen kinderen en jongeren in Nederland op maat en passend bij hun leeftijd de gelegenheid om te werken aan een gezonde leefstijl. Het Nationaal Expertisecentrum Leerplanontwikkeling helpt scholen een goed plan voor vakinhoudelijke kwaliteit van de gymlessen te maken. Uit informatie van de Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding wordt in zo een plan bijvoorbeeld opgenomen een verkiezing van de sportiefste basisschool in een jaar, het andere jaar de sportiefste school in het voortgezet onderwijs.

In 2016 waren vijf scholen in het voortgezet onderwijs genomineerd voor de finale van de verkiezing Sportiefste School van Nederland. Een jury wees het Blariacumcollege te Venlo uiteindelijk als winnaar aan. De school maakt optimaal gebruik van de sportieve omgeving en laat ook andere partijen hierin participeren. In 2015 was er een verkiezing voor de basisscholen. Acht basisscholen waren genomineerd. Uiteindelijk is De Polsstok uit Amsterdam-Zuidoost gekozen tot sportiefste basisschool.

Bewegen is gezond

KINDEREN TUSSEN DE vier en acht jaar hebben zo'n 1200 tot 1600 calorieën per dag nodig. Hoewel een diëtist de uiteindelijke deskundige is, vindt dokter Wim Bakker dat kinderen wel rond die hoeveelheid aan calorieën nodig hebben. Er is natuurlijk niets mis met een lekkere traktatie, maar die extra energie moet wel verbrand worden. Naast de dagelijkse lichaamsbeweging is het voor kinderen goed om twee keer per week een uur intensief te bewegen, onderschrijft Bakker. Als kinderen/adolescenten en ouders eenmaal gemotiveerd zijn, is het belangrijk om ze te behouden in een beweegprogramma.

Uit onderzoek is ook bekend dat mensen een autonome, intrinsieke vormmotivatie nodig hebben bij het creëren en behouden van een actieve leefstijl. Dat wil zeggen dat ze bewegen of sporten omdat het hen voldoening geeft en ze het leuk vinden. Er zijn verscheidene bewezen gezondheidsvoordelen van lichaamsbeweging. Niet alleen verbetert lichaamsbeweging je gezondheid, zij voorkomt hart- en vaataandoeningen, diabetes en kanker (borst- en darmkanker). Ook gaat bewegen depressieve klachten, geestelijke achteruitgang en dementie tegen. En beweging kan je er beter uit laten zien.

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen stelt dat je ten minste vijf dagen per week 30 minuten intensieve lichaamsbeweging moet hebben om gezond te blijven. Voor kinderen, jongeren en mensen met overgewicht geldt tenminste zestig minuten per dag. Door te sporten en te bewegen kun je een te hoge bloeddruk verlagen. Bewegen is goed voor je bloeddruk, ongeacht je leeftijd, gewicht of geslacht.

En het maakt echt niet uit of je lichaamsbeweging hebt door een stevige wandeling of fietsen. De resultaten zijn even goed. Het draait om activiteiten die de hartslag verhogen en het vermogen van het lichaam om zuurstofgebruik te verbeteren. Lichaamsbeweging kan de bovendruk in de bloedvaten verminderen met bijna 4 mm Hg en de onderdruk met iets meer dan 2,5 mm Hg.

Dit artikel is verschenen in de weekendbijlage van 13 april 2019

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina